Overslaan en naar de inhoud gaan
GAYKO Logo

De juiste U-waarde is bepalend.

De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) is de maatstaf voor de warmte die verloren gaat via een bouwonderdeel. De optimale warmte-isolatie krijgt u wanneer de gehele montage van uw nieuwe raam afgestemd is op uw huis en op hetzelfde niveau en op de laatste stand van de techniek is. Dat betekent dat niet alleen gesleuteld word aan de Ug-waarde (g van het Engelse "glass"), maar juist aan het hele raamsysteem Uw (w van het Engelse "window") en de juiste montage.

Meer dan 40 % van het warmteverlies wordt veroorzaakt door oude ramen.

understanding-heat-protection

Het warmteverlies van bouwcomponenten wordt zichtbaar door de opnames van de warmtezoeker. Met behulp van U-waardes (warmtedoorgangscoëfficiënten) voor elk afzonderlijk bouwcomponent kan de hoeveelheid energieverlies in zogenaamde warmtebilansen exact worden genoemd. Hierbij is echter niet alleen rekening te houden met het warmteverlies van elk afzonderlijk onderdeel, maar ook het warmteverlies via de verbindingspunten en koppelingen van deze onderdelen. De U-waardes zijn onderdeel van de BijnaEnergieNeutraalGebouw-berekening (BENG) sinds januari 2021.

(Modelberekening huis 1982 met oud dubbelglas en een woonoppervlakte van 160 vierkante meters, ca. 27m² raamoppervlakte.)

Waarom gaat de meeste warmte via het raam verloren?

Let op: Niet de laagste Uw-waarde is bepalend, maar de juiste!

Wanneer je een raam beoordeelt gaat een aanzienlijke hoeveelheid energie via de kanten, aansluitingsnaden en kieren verloren. Dit warmteverlies moet ingeperkt worden. Het is daarom noodzakelijk het raam volledig te vervangen om energieverlies effectief te voorkomen. Dat betekent dat niet alleen gekeken moet worden naar de U-waarde van het glas, maar ook het gehele raamsysteem verbeterd moet worden, waaronder de juiste montagetechniek.

 1. rolluikkasten
  Rond 18% van het gehele warmteverlies vindt plaats via ongeïsoleerde rolluikkasten. Door sanering of vervanging kan het warmteverlies duidelijk verlaagd worden.
   
 2. raamkozijnen
  Een raam van gemiddelde grootte bestaat immers tot een derde uit kozijn. Bijna 12% van de warmteenergie gaat via het kozijn verloren. Bij een nieuw raam ligt deze waarde duidelijk lager dan 10%.
   
 3. beglazing
  Het grootste oppervlak van het raam bestaat uit beglazing. Bij een raam met oud dubbelglas gaat ruim 40% van de warmte verloren.
   
 4. rand van de ruit
  Via de rand van de ruit gaat rond 4% van de gehele warmte verloren. In nieuwe ramen wordt deze waarde door de "warm edge" duidelijk verlaagd.
   
 5. aansluitingsnaad
  Juist in de laatste jaren was er veel ontwikkeling op dit gebied. Het resultaat: Waar bij oude gebouwen door verouderde montagetechniek iets meer dan 23% van de warmte verloren gaat, is het verlies door middel van nieuwe montage- en afdichtingstechniek nog maar 5%.
   
 Warum verliert das Fenster die meiste Wärme?

uw kostenbesparing door ramen te vervangen

raamelementwaardes in een oud gebouw van voor 1995waardes na de sanering
1) rolluikkasten17,7%3,4%
2) raamkozijnen11,8%9,6%
3) beglazing43,4%16,2%
4) glaszone3,9%2,7%
5) naden en aansluitingen van bouwelementen23,2%4,9%
 100%36,8%
stookolieverbruik1048 liters385 liters

bron: Hermes Bauphysik
*U-waarde = Uw-waarde van het product (raam) inclusief montage- en afdichtingstechniek

Besparing

stookoliebesparing door raamsanering
Door het saneren van het gehele raamsysteem waaronder de juiste montagetechniek, bespaart u tot 663 liters stookolie.

Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Alte Holzfenster

oude houten ramen

met oud dubbelglas Uw-waarde 3,0 W/(m2K) b.v. isolatieglas energie-besparing tot
450 liters

Alte Aluminiumfenster

oude aluminiumramen

met oud dubbelglas Uw-waarde 4,1 W/(m2K) b.v. isolatieglas. energie-besparing tot
600 liters

Alte Kunststofffenster

oude kunststofframen

met oud dubbelglas Uw-waarde 3,0 W/(m2K) b.v. isolatieglas. energie-besparing tot
450 liters

Door het vervangen van oude ramen met enkelglas (Uw-waarde 6,3 W/(m2K)) bespaart u zelfs bijna het dubbele -
tot 1200 liters stookolie!


Heating Cost

wachten komt u duur te staan

Wachten loont niet, want de randvoorwaardes voor energiemodernisatie zijn nu zo goed dat elke huiseigenaar die nu niets doet, zijn geld onnodig lang uitgeeft voor te hoge stookkosten. De prijzen voor gas en elektriciteit stijgen sinds 2010 volgens het CBS bijna elk jaar, met een extra hoge toename in 2022. Dat betekent dramatische geldverspilling voor degenen die hun thuis niet saneren. Waar een niet gesaneerd huis in de volgende 10 jaar zo'n 41.000 Euro voor verwarming en warm water verslindt, zou een gemoderniseerd huis, dat slechts 55% van het energieverbruik van een standaardhuis heeft, maar 8.000 Euro energiekosten hebben. Zo is het mogelijk om de energiekosten, gerekend over 10 jaar, met 33.000 Euro te verlagen. Het loont daarom bij een sanering energiebesparende ramen te plaatsen.

Gekeurd & gecertificeerd

Alle GAYKO ramen en deuren zijn nationaal en internationaal gekeurd en gecertificeerd.

Siegel
Deutsch Niederländisch Englisch