Overslaan en naar de inhoud gaan
GAYKO Logo
Ontspannen van het klimaat genieten

Luchten

Luchten met het juiste ventilatieconcept
De eenvoudige oplossing voor meer comfort

Veranderde leefgewoonten en maatregelen voor energiebesparing hebben onvermijdelijk een verandering van uw ventilatiegedrag tot gevolg. Door steeds beter afgedichte gebouwschillen en onvoldoende ventilatie via het raam, wordt de belaste, verbruikte lucht niet genoeg ververst! De 'frisse adem van de woonruimte' is niet alleen belangrijk voor het behoud van de bouwsubstantie. 'Een frisse wind' of 'lucht om te snijden' zijn belangrijke invloedsfactoren voor het welzijn en de gezondheid van de bewoners.

Waarom luchten?

Ter voorkoming van schimmel en condens

Pas op, vocht!

In elk huis vind je een groot aantal vochtbronnen: in keuken en badkamer ontstaat waterdamp, maar ook kamerplanten en zelfs de bewoners zelf geven voortdurend vochtigheid aan de lucht af (tijdens het slapen bijvoorbeeld ongeveer één liter). Transpiratie, schimmel en condens vormen een groot gezondheidsrisico. Voorkom dat! Bescherm uzelf en uw huis afdoende voor gevolgschade.
Een driepersoonshuishouden produceert gemiddeld 12 – 14 liter water per dag.

 

Lucht kan, afhankelijk van de temperatuur, slechts een beperkte hoeveelheid water in de vorm van waterdamp opnemen. Vorming van schimmel kan al vanaf 80 % luchtvochtigheid optreden.

Probleem: • Afwezigheid! • Gebouw te luchtdicht!

Oplossing:

  • Nieuwe ramen met geïntegreerde ventilatie-elementen!
  • Geregelde ventilatie!
Rasieren Schimmel Wasser
Hilfe

Uw vakspecialist geeft u graag advies!

Oude, ondichte ramen zorgden automatisch voor een ongecontroleerde luchtcirculatie. Maar als u na uw renovatie meer dan een derde van uw ramen vervangen heeft, moet u met uw vakspecialist een ventilatieconcept volgens DIN 1946-6 opstellen. Uw vakspecialist vertelt u meer over het juiste ventilatiegedrag en geeft aan welke maatregelen u moet nemen om vochtschade aan de bouwsubstantie te voorkomen.

Vind hier uw vakspecialist

GAYKOSafeGA 5000 SL met motoraandrijving

Huizen met nieuwe ramen worden steeds dichter. Daarom is een geregelde en voldoende ventilatie zo belangrijk om schimmelvorming te voorkomen. Met GAYKOSafeGA® 5000SL zorgt u door gericht luchten voor een aangenaam ruimteklimaat. Dit kunt u naar wens regelen.

Naast de handmatige bediening kan het nieuwe GAYKOSafeGA® 5000SL raam met de GAYKOA-Drive Technology worden uitgerust. Deze automatiserings- en comfortoplossing voor basis-, comfort- en premium-technologie met sensoren voor regen, wind, temperatuur en CO2-vochtigheid komt tegemoet aan de wens naar flexibel luchten en voldoet aan alle eisen voor barrièrevrij bouwen en comfortabel wonen. In de premium-uitvoering is ook de bediening per smartphone of tablet mogelijk.

GAYKO 5000 SL

Woonklimaatmeter

De juiste luchtvochtigheid en ruimtetemperatuur beïnvloeden in belangrijke mate het woonklimaat en daardoor de behaaglijkheid van de bewoners. Met de GAYKO woonklimaatmeter heeft u de ruimtetemperatuur en relatieve luchtvochtigheid altijd onder controle.

Ons advies:

  • Relatieve luchtvochtigheid in de winter ca. 40 % en in de zomer ca. 50 %
  • Temperatuur in alle kamers minstens 18°C
Wohnklimamessgerät
Luftwechseldauer

Zo lucht u op de juiste manier!

Lucht 's morgens alle kamers 10 tot 15 minuten (dwarsventilatie/doorluchten). Let op, door permanent luchten in de kiepstand koelen de muren af - het risico op vocht en schimmel neemt toe. Dit kunt u voorkomen door gericht en tijdgestuurd te ventileren. Met GAYKO SafeGA® 5000SL* kunt u in de kiepstand kort en veilig luchten. Dat kan handmatig of bij afwezigheid automatisch met de GAYKOA-Drive Technology.

Lucht keuken en badkamer altijd direct na het koken, douchen, baden, dweilen of wassen. Bij het snel ventileren om badkamer en keuken te ontvochtigen, moeten de binnendeuren gesloten worden.

Tijdens het luchten moet de verwarming uitgezet worden; na het sluiten van de ramen kan de verwarming weer aan. Hierbij is de ideale ruimtetemperatuur, vooral in de wintermaanden en ook in ongebruikte kamers tussen 18 °C en 22 °C.

Lucht minstens twee tot vier keer per dag gedurende ca. 10 minuten. Hoe meer u zich in een ruimte bevindt, des te vaker moet u ventileren.

Richtwaarden voor de duur van een stootventilatie:

Uhren

Wij helpen u graag

Advies, montage en garantie

U kunt bij onze GAYKO-dealers terecht voor al uw vragen over ramen en deuren. Van advies tot montage en service: alles uit één hand.

GAYKO-dealers

Downloads

Download

Brochure

Bekijk hier onze algemene brochure

Download
Download

Onderhoudsboekje

Gebruiks- en onderhoudsvoorschriften

Download
Download

Garantie van GAYKO

Op deze garantie kunt u bouwen

Download

Gekeurd & gecertificeerd

Alle GAYKO ramen en deuren zijn nationaal en internationaal gekeurd en gecertificeerd.

Siegel
Deutsch Niederländisch Englisch